CultuurHuis Babayan
AiR residency
kunst
Willemijn Bouman home         artist in residence – alle info         turkije         @


CultuurHuis Babayan – Cappadocië, Turkije
Artist–in–Residency

English versionuitgehakte ornamenten op de 200 jaar oude voorgevel van mijn huis

WELKOM
sinds 2006!

Het CultuurHuis Babayan is gesloten in Turkije. We gaan door in Nederland en zullen hierover informeren via deze website, email en bemiddelende residency-organisaties. Deze gerestaureerde voormalige dorpsboerderij met grotwoningen is het startpunt voor de mooiste cultuurwandelingen in een fascinerende natuur. Ook kan men zich laten inspireren en kunst maken of cursussen volgen in een geoutilleerd atelier en buitenwerkplekken. Het CultuurHuis Babayan is een professionele community based art–residency en ontvangt kunstenaars van over de hele wereld.

top van de pagina

 

CAPPADOCIË

Het huis staat in Cappadocië

Cappadocië is een landstreek in Turkije met surrealistische tufstenen valleien, die eeuwen geleden zijn gevormd door de vulkaan 'Erciyes'. Het 40.000 km grote gebied is nu voor een deel een nationaal park met openluchtmusea, waarin veel prachtige rotskerken staan, die dankzij het feit dat het gebied UNESCO Wereld Erfgoed is, met steun van deze UNESCO–gelden worden gerestaureerd en beschermd: Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia
Op de 1000 meter hoge Anatolische hoogvlakte, heerst een landklimaat. In de zomer geeft dit een droge warmte met koele avonden en in de winter een pak sneeuw. Toch is bewoning het hele jaar door goed mogelijk, omdat de dikke vulkanische stenen waar de huizen mee zijn gebouwd, het klimaat 'buiten de deur' houden. Als grotten niet verwarmd worden, schommelt de temperatuur gedurende het hele jaar tussen de 7 en 18 graden. Om die reden is dit gebied van oudsher bewoond.
Vanwege levendige handel op beroemde zijderoute die er passeerde heeft het gebied een rijke culturele historie.

top van de pagina

HET CULTUURHUIS BABAYAN

Het CultuurHuis Babayan bevindt zich in het historische dorp Ibrahimpasa (de Griekse naam is Babayan) in Cappadocië, Centraal Anatolië in Turkije.
Het is een gerenoveerde 200 jaar oude grotwoning, waar achtereenvolgens Armeniërs, Grieken en Turken hebben gewoond.
Het huis heeft drie terrassen, een privé binnentuin en een aantal boog– en grotkamers. Een zestal grotkamers zijn in mei 2006 omgetoverd tot comfortabele kamers voor twee personen met douche en toilet, centrale verwarming en dubbel glas voor de koudere dagen. Foto's van de restauratie.
Er is draadloos adsl–internet vrij beschikbaar, dus u kunt uw laptop of tablet meebrengen.

Drie gedetailleerde luchtfoto's (200 Kb) van het dorp Ibrahimpasa.

De restauratie heeft plaatsgevonden onder toezicht van het provinciaal archeologisch museum in Nevsehir. Sommige grotkamers zijn extra groot (50 m2) en voorzien van een ateliergedeelte; andere kamers hebben weer een extra groot privé terras of balkon met uitzicht op een prachtige vallei.
De salonkamer is ingericht voor gemeenschappelijk gebruik. U vindt hier een kleine bibliotheek, een open haard, een luie zithoek, een eet/lees/spelletjestafel en de keuken waar onze kok op uw verzoek een dagelijkse maaltijden voor u bereidt. Dorpsvrouwen koken in de tandir–oven in ons lokale restaurant en in de nabijgelegen dorpen en stadjes zijn talloze soorten restaurants te vinden.

Het CultuurHuis Babayan – een Nederlandse non–profit stichting – organiseert kunst en cultuurprogramma's, verzorgd door gastvrouw Willemijn Bouman en gastheer Paul Broekman. Foto's van het huis en de kamers.

Nieuwsbrieven CultuurHuis Babayan:
1 – augustus 2007,
2 – december 2007,
3 – december 2008,
4 – september 2009.
Vanaf 2009 doen we onze updates via de publieke Cultuurhuis Babayan AiR facebook pagina. Als u geinteresseerd bent om lid te worden van de gesloten (meer informatieve) Cultuurhuis Babayan AiR facebook groep, zend ons dan een verzoek via die pagina.

top van de pagina
NATUUR EN CULTUUR VERKENNEN

Wandelingen gaan naar onze valleien in de direkte omgeving, met bezoek aan de beschilderde rotskerkjes. We kunnen gaan vogels kijken in het vogelpark in het zoute meer aan de voet van de vulkaan de Erciyes. Voor de meer sportieven onder ons is er paardrijden in de natuur, zwemmen in een schoon stuwmeer, en (facultatief) een ballonvlucht.
Ook worden de beroemde openluchtmusea van Göreme en Zelve bezocht. Er zijn warmwaterbronnen in Bayramhaci een zwempartij daar kan gecombineerd worden met een heerlijke bbq. In de pottenbakkersstad Avanos aan de rivier de Kizilirmak kan men heerlijke vis eten.
De dorpen Ortahisar en Uchisar hebben elk een hoge rots (kasteel) die binnendoor naar de top beklommen kan worden en een panoramisch uitzicht biedt over Cappadocië. Een bezoek aan de ondergrondse steden Kaymakli en Derinkuyu en andere is mogelijk vanuit ons huis, evenals een wandeling door de groene vallei van Ihlara.
Bekijk een fotoserie van deze tochten.


Diashow van 'Flower Power' in de Cappadocische lente (foto's Willemijn):

top van de pagina

KUNSTMAKEN EN DE WORKSHOPS

Het CultuurHuis Babayan is gesloten in Turkije. We gaan door in Nederland en zullen hierover informeren via deze website, email en bemiddelende residency-organisaties.
Amateurs en kunstenaars van alle niveaus en alle disciplines kunnen in de bijzondere omgeving van Cappadocië tekenen, schilderen, fotograferen, pottenbakken en vooral ook beeldhouwen in het lokaal gewonnen tufsteen wat gemaakt is van de geperste vulkanisch as. Dit lichte materiaal is uitermate geschikt om te bewerken en later eventueel naar huis te vervoeren.
Vanuit het huis loop je via ezelpaden direkt de meest bijzondere valleien in, om te gaan werken. Op wandelafstand liggen andere antieke dorpjes en men kan eindeloos dwalen in de beschaduwde groene valleien met beekjes.
Bekijk foto's van het dorp Babayan in lente, zomer, najaar en winter.
De spectaculaire omgeving van Babayan, met zijn tufstenen kegeltjes, bizarre rotsformaties, oude beschilderde kerkjes, en duiventillen hoog als kastelen, leent zich uitstekend om te tekenen en schilderen, te fotograferen en te beeldhouwen. Pottenbakken kan men in de goed geoutilleerde ateliers in de stad Avanos.
Ook theatermakers, schrijvers en muzikanten zijn van harte welkom.
Een lunch kan ter plekke worden verzorgd. Nabespreking van een workshop op het terras met een drankje en een hapje erbij is de laatste fase van een creatieve dag.
Kijk hier verder naar studio's en kunstenaars aan het werk.

nabespreken in het atelier
schilderen op het terras
pottenbakken in Avanos

Workshop tekenen & schilderen
Ook is er de mogelijkheid tot het volgen van teken– en schilderworkshops voor beginners en gevorderden; het nemen van privéles of met een eigen project of idee zelfstandig werken in een atelier of op een terras.
De methodiek die de docente Willemijn Bouman bij de lessen en workshops gebruikt, is sinds 1993 door haar ontwikkeld voor alle nivo's van werken en geschikt voor alle disciplines en technieken. Voor informatie over deze professionele beeldende kunstenares kunt u kijken op haar cv.
Muziekworkshop
Componist, bandlid en jazzgitarist Paul Broekman – met een ervaring van meer dan vijfendertig jaar – ontwikkelde naast alle kunstactiviteiten, een muziekworkshop voor beginners en gevorderden. Op het kleine podium staan een piano, conga's en (zang)versterkers tot uw beschikking, maar neem vooral uw eigen instrument mee!
Lees meer over deze muziekworkshop op de website van Paul.

Paul treedt op in het atelier
Podium en instrumenten
Anderen...
Partners die met hun creatieve reisgenoot mee willen komen, maar liever iets anders doen, zijn ook van harte welkom! Voor hen zijn er mogelijkheden ten over; wat dacht u van wandelen in onze omgeving of korte dagtoertjes naar de Cappadocische hoogtepunten.


top van de pagina

HOE & WAT

Vlucht kiezen en boeken
De vlucht kan uiteraard geboekt worden bij uw eigen reisbureau, welke ook adviseert over een voordelige fly–drive (vlucht + autohuur) naar Kayseri (60 km afstand) of Nevsehir (30 km afstand).
U kunt uw visum van te voren online kopen via Ideal. Gebruikt u een creditcard ga dan naar het Turkse E-visa applicatie systeem (alleen in Engels). De mogelijkheid tot het kopen van het Turkse visum aan de grens is gestopt per 1 november 2014.

Er wordt regelmatig met een chartervlucht op Kayseri gevlogen. De vliegtijden en prijzen zijn wisselend per seizoen. In de winter en in voor– en naseizoen zijn de prijzen lager.
Internetinformatie en online boeking van Europa / Amsterdam naar Kayseri: Pegasus Airlines, Corendon, Onur Air, www.ticketturkije.com, www.komfly.com en wwb.wegolo.com. Kijk op deze website for hele goedkope vluchten en slimme boekingen.

Turkish Airlines heeft een dagelijkse lijndienst met tussenstop (Istanbul) op Kayseri of Nevsehir en is comfortabel met goede service, maar duurder. Info Turkish Airlines (THY).

Transfer en taxi
Turkish Airlines heeft een airport transfer naar een plaats van bestemming in Cappadocië. Reservering hiervan is te regelen via de Argeus touroperator. Heritage Travel verzorgt de shuttles voor alle andere vliegtuigmaatschappijen vanuit Istanbul (goedkope shuttle). Ook reserveren ze een goedkopere privétaxi van Kayseri Airport naar Ibrahimpaþa. Men kan ook een airporttaxi (hoogste prijs) nemen vanaf het vliegveld naar het CultuurHuis Babayan. Een taxi kan handig zijn als je met meerdere personen reist en/of veel bagage bij je hebt (kunstenaars).
Je kunt ook met de de streekbus naar Nevsehir of Göreme of Ürgüp komen (zie info 'met de bus') en dan een korte taxirit naar ons huis.


Zelf autorijden naar Cappadocië
Het tot je beschikking hebben van een auto heeft voordelen vanwege de omvang van het gebied (40.000 km²). De meeste hoogtepunten kunnen dan bekeken worden in een verblijfsperiode van minimaal een week.
Sommige internet–aanbieders hebben een fly–drive mogelijkheid, maar boeken kan ook via het eigen reisbureau. Bij een fly–drive staat de bestelde auto klaar op het vliegveld. Check de reservering altijd vlak van te voren!
Een autoroute wordt beschikbaar gesteld door mij, afhankelijk van op welk vliegveld de aankomst is. Er zijn prima roadmaps van Turkije te krijgen in NL.

U kunt ook een kwalitatief goede auto via het CultuurHuis Babayan huren bij een erkend autoverhuurbedrijf met service. De auto wordt gehaald en gebracht door het autoverhuurbedrijf!
Informeer van te voren bij ons naar de dagprijzen en kortingen. En vergeet niet creditcard en rijbewijs mee te nemen.

De wegen zijn nagenoeg zonder auto's maar staan vol met benzinestations, de bezineprijs is iets hoger dan in NL, vandaar... Kayseri airport ligt 60 km van het CultuurHuis Babayan af en bereikbaar over een goede snelweg, evenzo Nevsehir airport.

Voor diegenen die met de auto uit Nederland willen komen, kunnen van ons wat tips krijgen.

Met de bus naar Cappadocië
Van Ankara: Wilt u eerst de hoofdstad bezoeken, vlieg dan naar Ankara (Esenboga). Vanaf Ankara busstation (ASTI) kunt u met de busmaatschappij 'Nevsehirliler' naar Cappaodcië reizen. De rit duurt 5 uur. Online bus reserveren.
Er is op het busstation een overdekt marktje en diverse eettenten om de wachttijd door te brengen.
Onderweg is een eetpauze van een half uur. In Nevsehir, Ürgüp of Göreme stap je uit en je neemt een taxi naar ons dorp Ibrahimpasa.

Van Kayseri: Bij aankomst op het vliegveld van Kayseri neemt je de streekbus naar Cappadocië. Eerst moet een kleine transfer van het vliegveld naar het hoofdbusstation gemaakt worden. Dit kan zowel met de `Havas` vliegveldservicebus als met een taxi. Vertrek van bussen naar Cappadocië zijn bijna bijna elk uur. Online bus reserveren.
De rit naar Cappadocië duurt een uur. Bestemmingen zijn: Göreme of Ürgüp en neem vanaf deze steden een taxi of uw huurauto naar het dorp Ibrahimpasa.

Weer en kleding.
Cappadocië heeft een landklimaat: hete korte zomers (+35) en koude winters (–15) met dikke sneeuw. Houdt er rekening mee dat ook in de zomer de avonden koel kunnen zijn. In voor– en najaar regent wel eens flink, dus als u van wandelen houdt neem dan stevige dichte schoenen mee en zeker één lange broek vanwege de harde steppevegetatie. Vanwege het conservatieve karakter van het dorp vragen we iedereen altijd enigszins bedekt gekleed te gaan. Als u hier vragen over heeft mail dan even. De actuele weersvoorspelling in Cappadocië.

top van de pagina

EVEN VOORSTELLEN

De Stichting CultuurHuis Babayan organiseert de kunst en cultuurprogramma's. De kunstworkshops en de dagelijkse activiteiten worden ter plekke verzorgd door gastvrouw Willemijn Bouman en gastheer Paul Broekman, beiden beeldend kunstenaar.

Willemijn woont en werkt al ruim vijfentwintig jaar in Cappadocië en Paul is meer dan vijfendertig jaar professioneel jazzgitarist met optredens over de hele wereld. Zij hebben veel reiservaring en zijn inmiddels goed op de hoogte van de Turkse cultuur en taal. Via hen kunt u met de lokale dorps– en streekbewoners en diens gebruiken (Willemijns foto's) in contact komen. Ervaar Willemijn's Turkse leven mee via haar BLOG. En lees ook Paul's reisverhalen over India, Frankrijk, Ecuador en Turkije.

Arfan in de binnentuin
Wandelen met Arfan

top van de pagina

'ARTIST–IN–RESIDENCE'

Het CultuurHuis Babayan is gesloten in Turkije. We gaan door in Nederland en zullen hierover informeren via deze website, email en bemiddelende residency-organisaties.

top van de pagina

OVER HET ART/ECO PLATFORM CAPPADOCIË
Aan alle kunstenaars met een hart voor het Cappadocische land!Cappadocië is een cultureel en historisch gebied, nog rustig en ver weg van een hectische wereld. Daarbij is het een Werelderfgoed van Unesco.
De aanwezigheid van openluchtmusea, prachtige landschappen met honderden antieke beschilderde rotskerkjes en kloosters, bijzondere kasteelhoge duivenhuizen en historische opgravingen maken dit gebied het bezoeken waard, voor het opdoen van een unieke ervaringen. Adembenemende uitgehakte decoraties in gevels en 40.000 km2 van sculpturale vulkanische landschappen doen iedereen verbaasd staan die hier komt. Cappadocië opent zich langzaam voor de wereld –toerisme– met alle negatieve gevolgen vandien voor de natuur en de cultuurlijke omgeving.
 • Deze onbalans uit zich in overbeladen open riolen, vervuilde valleien door vrije vuildumping en het regelmatige gebrek aan goed drinkwater (klimaatverandering en wanbeleid). Sinds dit gebied toeristischer werd, is het door overvloedige consumptie/vervuiling en een ontbrekende infrastructuur om dit op te vangen zwaar belast en uit balans geraakt.
 • De Kýzýlýrmak is de langste rivier in Turkije en komt van de Zwarte Zee, passeert Cappadocië bij de stad Avanos en stroomt vervolgens verder terug naar het noorden. Deze rivier is van groot belang voor de Anatolische Hoogvlakte. Maar is nu met weinig water gevuld vanwege de vele stuwdammen en het gebrek aan regen. Afvalwater wordt op vele plaatsen in de rivier geloosd en er worden nu plannen realiseerd om vanuit deze rivier Ankara van drinkwater te voorzien...

In samenwerking met NIHAnkara (Nederlands Instituut voor Hoger Onderwijs) en KozaVisual (Onderzoek en Documentatie van het NIHA) hebben we een Platform opgezet voor waterhuishouding in Cappadocië, wat is opgestart in de NIHA–conferentie in Turkije, januari 2008. Het Art/Eco Platform Cappadocië bestaat uit kunst, ecologie en educatie en is het bewustwordingsdeel op lokatie van het Water Huishouding Cappadocië project. Ons doel is om het oplossingen voor water en afvalwater ecologisch toe te passen in deze kwetsbare vulcanische omgeving. Ons dorp Ibrahimpasa/Babayan zal het 'pilotproject'dorp worden waar de eerste technische oplossingen zullen komen. Kunstenaars met belangstelling voor deze materie hebben kunstprojecten op locatie ontwikkeld en uitgevoerd. Vanaf 2008 was Water het thema en dit heeft zich door de jaren heen verder uitgebreid:


WATER! = HELDER?   WATER! = BRIGHT?   SU! = PIRILTI?


Dit Art/Eco Platform Cappadocië is een kunstinitiatief in Turkije bestaande uit:
 • In het verleden werkte het platform met 'KozaVisual', audio–visueel onderzoek en documentaire – Een initiatief in Ankara van een groep sociaal wetenschappers en kunstenaars. Het hoofddoel van dit initiatief is samenwerking en kennisuitwisseling om de toepassing van audio–visuele middelen en ontwikkeling verder te stimuleren.
  Lokale documentaire projecten: 6–8 juli 2007, Ibrahimpasa Village Field Study I & 25–28 juli 2007, Field Study II.
  Kijk naar A Lunar Landscape, een documentaire uit 2008, gemaakt door KozaVisual over de vuil en afvalwaterproblematiek in Cappadocië.
  Organisatie door KozaVisual en NIHAnkara.

'Peri' water installation 2008 by Tina Eskilsson
'Peri' water installation 2008 by Tina Eskilsson
'Peri' water installation 2008 by Tina Eskilsson

CULTURELE INVLOED VAN CAPPADOCIË OP BOUMAN'S WERK

Zowel dit landschap als de vulkaan Erciyes vormen voor haar een inspiratiebron:
 • "De omgeving heeft een sculpturaal uiterlijk: het is het meest bizarre landschap, wat ik ooit heb gezien en het oefent op mij een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit."
 • "De vulkaan is voor mij een metafoor voor kracht: dit is door de jaren heen een belangrijke expressie–vorm in mijn persoonlijke symbolentaal geworden."
"Ik gebruik in mijn schilderijen regelmatig de vulkaan–vorm als een uitdrukkingsmiddel, waarbij het landschappelijke element ondergeschikt is aan een lyrisch abstracte sfeeruitwerking. Mijn cultureel bepaalde indrukken, opgedaan tijdens mijn jaarlijks terugkerende verblijf in Turkije, zijn daarin een de belangrijkste drijfveer.
De werkstukken zijn zowel geïnspireerd op 'een wereld van waarneembare verschijnselen' als op een studie van vorm en abstractie. De vervreemding die dit – door de vulkaan gecreëerde – landschap bij mij oproept, wil ik in deze serie werkstukken tot uitdrukking brengen. Zo ontstaat een beeldverslag wat herhaaldelijk op dezelfde wijze relateert aan het zichtbare, en gebaseerd is op mijn gevoelservaring.
Daarnaast werkte ik aan een serie van 10 figuratieve tekeningen van formaat 100 – 140 cm, De tekeningen zijn gebaseerd op het Turkse uithuwelijkingsfeest van mijn 14–jarig buurmeisje. Met de donkere sfeer in de werkstukken druk ik de dreigende sfeer uit die gepaard gaat met dergelijke instant gehouden, oude culturele tradities. De foto's van de bruiloft zijn genomen en gegeven door mijn Turkse buren.
Momenteel werk ik aan een serie frottages en schilderijen gebaseerd op de Hititische TOPADA steen ('werk in uitvoering'). Deze serie wordt geexposeerd in 2012 in Turkije en daarna in Nederland."

Expositie Willemijn Bouman in de Adnan Franko Galerie in Izmir 2007


Laatste nieuws: Samen met Paul Broekman hield ik in november 2014 een expositie in het provinciaal museum van Nevsehir, Turkije met de titel 'SILENT WITNESSES'.

Hier kunt u foto's bekijken van de solo–exposities in 'De Haagse Kunstkring' in Den Haag in 2005, en in de 'Adnan Franko' Galerie in Izmir in 2007.
De daaropvolgende solo expositie van Bouman was op uitnodiging in maart 2007 in het 'Nederlands Instituut voor Hoger Onderwijs' NIHA in Ankara.
'HABER 50' Gazetesi, Willemijn hakkinda ne yazýyor? >> devam

Erciyes 1999

In haar atelier in Otterlo, Nederland schildert ze incidenteel, omdat haar activiteiten zich verlegd hebben naar Turkije. Twee schilderijen die ze graag laat zien zijn: Erciyes 1999, en Erciyes 2000. Beiden doeken zijn 6 meter breed en 2 meter hoog...
Foto's van Bouman's – op Turkije geïnspireerde – werk
De kunstfotoserie van Bouman van de Turkse cultuur

BELANGRIJKSTE LINKS VAN DEZE PAGINA OP EEN RIJTJE

Fotopagina's:

Recente foto's van het huis en de kamers
Een kijkje op de werkplekken/atelier en de kunstenaars aan het werk
Werkzaamheden aan het huis...
Onderweg in ons dorp Babayan in lente, zomer, najaar en winter
Drie grote (200 Kb elk) luchtfoto's van het dorp
De kunstfotoserie van Bouman van de Turkse cultuurr
Bekijk een fotoserie van Cappadocië
Fotoalbum van de kunstenaars in actie in het Babayan CultuurHuis

Informatie:

Alle informatie over de art residency CultuurHuis Babayan
download (PDF) informatie 2008 van het CultuurHuis Babayan
Stichtingstekst CultuurHuis Babayan (PDF–file)
Informatie en aanmeldingsformulier CultuurHuis Babayan
Deelnameformulier voor Artist in Residency (.doc file)
Kunst les en workshops
CV Willemijn Bouman
Art/Eco Platform Cappadocia Water Project 2008
EKOKAP English pdf
Stuur mail

Niewsbrieven:

1 – augustus 2007,
2 – december 2007,
3 – december 2008,
4 – oktober 2009.

Externe links:

Website van de gastvrouw Willemijn Bouman
Website van de gastheer Paul Broekman
Paul's reisverhalen (o.a. India en Turkije)
Willemijn's Blog
De maaltijden van 'onze' kok
FabrikARTGroup
TransArtists
Res Artis
NIHA–Ankara
KozaVisual
Hayal Turkish Airlines (THY)
www.ticketturkije.com
www.ticketpot.com
www.komfly.com


terug naar indexpagina