Willemijn Bouman
beeldend kunstenaar
vormgever
home         hoofdstukken         vrij werk         vormgeving         workshops         turkije         prijslijst         cv         links         plattegrond         @(To English workshop page)PRIMAIRE–VORMSTUDIE: tekenen en schilderen (nu in Turkije)


'Zet het blauw van de zee tegen het blauw van de hemel, veeg er het wit van een zeil in en de wind steekt op.' Willem Hussem.

Deze Haagse schilder en dichter woonde en werkte van 1936 tot 1974 in een voormalige badhuis aan de Mijtensstraat, Den Haag.
Dit was ook twaalf jaar lang mijn atelier en hier organiseerde ik regelmatig mijn workshops 'primaire–vormstudie'. Ondanks dat ik verhuisd ben naar Turkije ga ik hier gewoon mee verder in mijn atelier en gastenhuis in Ibrahimpasa, Cappadocië, Turkije. Verzamel alle informatie hierover op deze website en aarzel niet om eens een keer langs te komen voor een heugenswaardige kunst–workshopvakantie in een vulkanisch landschap!

Op de volgende informatiepagina's kunt u alles lezen over de workshops 'primaire–vormstudie' tekenen en schilderen:


!! Kijk onderaan deze pagina, voor het allerlaatste workshop nieuws !!


Over PRIMAIRE–VORMSTUDIE: tekenen en schilderen

Ik geef de lessen primaire–vormstudie in mijn atelier en grotwoning in een klein dorp in het landschappelijk fantastisch Cappadocië. Omdat aandacht en leskwaliteit voorop staan, geef ik de voorkeur aan kleine groepen met een maximum van zes personen. Men kan ook individueel inschrijven en privéwerken in twee kamers met studio.
Ik doceer deze methodiek sinds 1993 en ontwikkel de opdrachten steeds verder door om een divers en effectief aanbod voor onderzoek en beeldresultaat te hebben. Diegenen die lessen/workshops volgen worden gestimuleerd alle ideeën in beeld om te zetten.
Zie mijn cv voor meer informatie over mijn docentschappen.
Deelnemers kunnen zowel beginnend als gevorderd zijn, en u kunt over deze lessen en workshops meer informatie opvragen.
Gecombineerd met een cultuurvakantie kunt u de workshop volgen voor beginners en gevorderden – vanaf mei 2006 in mijn atelierwoning in Ibrahimpasa, Cappadocië, Turkije. Kijk voor alle mogelijkheden en inschrijf– en informatieaanvraag op deze pagina van mijn website.
Men kan natuurlijk ook autonoom werken en op verzoek professionele feed–back krijgen van mij of andere kunstenaars.
Artist–in–Residency belangstellenden vinden op bovenstaande pagina ook de nodige informatie en een applicatieformulier.

Alle actuele informatie en kosten kunnen worden opgevraagd via email


Wat is primaire–vormstudie?

'bedenken en visualiseren om vervolgens te realiseren'

Primaire–vormstudie is de bestudering van alle vorm en de werking ervan die ten grondslag ligt aan zowel abstracte als figuratieve beeldtaal.
Daarmee is het een belangrijk en werkzaam onderdeel van de beeldende kunst. Door analyse en het in beeld omzetten van de persoonlijke ervaringswereld, kan deze ontwikkeld worden naar een eigen beeldtaal. Voor de verdere ontwikkeling van het beeldende werk is continu vormonderzoek essentieel.
Men kan het Cappadocische landschap als uitgangspunt nemen, als ook de eigen fantasiewereld. Voor het toepassen van 'primaire–vormstudie' maakt dat geen verschil, het blijft realiseren samenhangende vorm.

Ook de werking van kleur in relatie tot vorm komt ruim aan bod in de workshops, evenals perspectief en schaalverhouding; en het ontwerpen en presenteren van werk. Een belangrijk onderdeel van primaire–vormstudie is materiaalonderzoek. Behandeld worden: papier en linnen, verf en inkt, penselen, potloden, pennen en diverse krijtsoorten. Men kan werken naar stilleven, model, landschap en vanuit de fantasie.

En wat als het werkstuk inhoud heeft gekregen? De subtitel van mijn masterclass is dan ook: Wie is de meester...? Wanneer is een werkstuk af, wat vertelt het en hoe communiceert het met de buitenwereld, voldoet het aan de verwachtingen en is er samenhang in het werk? Allemaal vragen die expliciet worden opgeroepen en daarom uitgebreid via nabesprekingen worden behandeld aan de hand van de gestelde opdrachten.


!! ATTENTIE ATTENTIE !! ...het laatste nieuws...


Voor algemene informatie over een kunstworkshopvakantie in het CultuurHuis Babayan in Cappadocië, kunt u verder kijken op: de Turkije Projectpagina's van deze website!

terug naar index pagina