HOME
Willemijn Bouman
beeldend kunstenaar
vormgever
home         hoofdstukken         vrij werk         vormgeving         workshops         turkije         prijslijst         cv         plattegrond         @(To English workshop page)PRIMAIRE–VORMSTUDIE: tekenen en schilderen


'Zet het blauw van de zee tegen het blauw van de hemel, veeg er het wit van een zeil in en de wind steekt op.' Willem Hussem.

Deze Haagse schilder en dichter woonde en werkte van 1936 tot 1974 in een voormalige badhuis aan de Mijtensstraat, Den Haag.
Dit was ook twaalf jaar lang mijn atelier en hier organiseerde ik regelmatig mijn workshops 'primaire–vormstudie'. Inmiddels ben ik na lang verblijf in Turkije, weer terugverhuisd naar Otterlo, de Veluwe. Hier heb ik nu mijn atelier.Op de volgende informatiepagina's kunt u verder lezen over de workshops 'primaire–vormstudie' tekenen en schilderen:


Over PRIMAIRE–VORMSTUDIE: tekenen en schilderen

Ik geef workshops primaire–vormstudie in mijn atelier in Otterlo op de Veluwe. Omdat aandacht en leskwaliteit voorop staan, geef ik de voorkeur aan kleine groepen tot maximum zes personen.
Ik doceer deze methodiek sinds 1993 en ontwikkel de opdrachten steeds verder door om een divers en effectief aanbod voor onderzoek en beeldresultaat te hebben. Diegenen die lessen/workshops volgen worden gestimuleerd alle ideeën in beeld om te zetten.
Zie mijn cv voor meer informatie over mijn docentschappen.
Deelnemers kunnen zowel beginnend als gevorderd zijn, en u kunt over deze lessen en workshops meer informatie opvragen.
Men kan natuurlijk ook autonoom werken en op verzoek professionele feed–back krijgen van mij of andere kunstenaars.

Alle actuele informatie en kosten kunnen worden opgevraagd via email

Wat is primaire–vormstudie?

'bedenken en visualiseren om vervolgens te realiseren'

Primaire–vormstudie is, naast het maken, de bestudering van alle vorm en de werking ervan die ten grondslag ligt aan zowel abstracte als figuratieve beeldtaal.
Daarmee is het een belangrijk en werkzaam onderdeel van de beeldende kunst. Door analyse en het in beeld omzetten van de persoonlijke ervaringswereld (vormonderzoek), kan verder ontwikkeld worden naar een eigen beeldtaal.

De werking van kleur in relatie tot vorm komt ruim aan bod in de workshops, evenals perspectief en schaalverhouding; en het ontwerpen en presenteren van werk. Een belangrijk onderdeel van primaire–vormstudie is materiaalonderzoek. Behandeld worden: papier en linnen, verf en inkt, penselen, potloden, pennen en diverse krijtsoorten. Men kan werken naar stilleven, model, landschap en vanuit de fantasie.

En wat als het werkstuk inhoud heeft gekregen? Daarom stel ik in de masterclass de vraag: Wie is de meester...? Wanneer is een werkstuk af; wat vertelt het; en hoe communiceert het met de buitenwereld; voldoet het aan de verwachtingen en is er samenhang in het werk? De opdracht is om deze vragen visueel te beantwoorden.


!! ATTENTIE ATTENTIE !! ...het laatste nieuws...


De workshops in Turkije zijn stopgezet, maar gaan door in Otterlo, de Veluwe.

terug naar index pagina