HOME
Willemijn Bouman
beeldend kunstenaar
vormgever
home         hoofdstukken         vrij werk         vormgeving         workshops         turkije         prijslijst         cv         plattegrond         @OVER MIJN VORMGEVING EN MUURSCHILDERINGEN


Introductie:
Mijn ontwerpbureau voert jaarlijks een aantal opdrachten toegepaste kunst uit. Deze opdrachten bestaan uit kleuradviezen, wandschilderingen en keramische tableaus voor de binnen- en buitenzijde van architectuur. Alle wandschilderingen op de aandachtsplekken in een gebouw breng ik zelf aan en hebben - indien gewenst - het karakter van een autonoom kunstwerk.
Daarnaast ontwerp ik ten behoeve van de gebruiksvriendelijkheid in grote gebouwen, een systeem voor bewegwijzering in functionele kleur en vorm.

Kleur:
Omdat kleur sterk sfeerbepalend is, beschouw ik dit onderdeel als wezenlijk voor de atmosfeer in reeds bestaande architectuur. Juist omdat architectuur ontworpen is om compleet te zijn, heeft de toevoeging van een extra kleurconcept een niet geringe uitwerking op de uitstraling van een gebouw. Ik beschouw dit onderdeel van mijn vormgeversvak dan ook als essentieel, gezien binnen de gedachte van de 'maakbaarheid van de omgeving'.

Vorm:
Het vormgebruik staat in nauwe relatie tot de inhoud van een kunstwerk. De grens tussen toegepaste en autonome beeldende kunst is zo overschreden... In veel van mijn projecten is vorm ontworpen ten behoeve van de functie van een gebouw. Toch is er altijd de mogelijkheid om in grote projecten - soms 1000 m2 beeldend schilderwerk - lokaties te vinden, die zich lenen voor een meer persoonlijke uitwerking van de vormtaal.
Hiermee bezig te zijn vormt voor mij een drijfveer: de brug tussen functie en vrijheid binnen het toegepaste kunstvak is geslagen.

vormgeving is persoonlijk toe te passen!

Ik laat afbeeldingen zien van uitgevoerde projecten in onder andere parkeergarages. Dit zijn utiliteits-gebouwen van veelal grote afmeting, die bij uitstek profiteren van goed kleurgebruik en kunst in relatie tot functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Ik beschouw dit onderdeel van mijn werk als een uitgesproken voorbeeld van toegepaste beeldende kunst. Dit is mijn specialiteit, zoals ik die door de jaren heen ontwikkeld heb.
Daarnaast vindt u in mijn afbeeldingenserie ook voorbeelden van toegepaste kunst met een autonoom en vrij karakter.

Technische info:
De opdrachten zijn opgebouwd uit het ontwerpen van routings, lettertypes, pictogrammen, vervat in een kleursysteem, aangevuld met vrijere wandschilderingen gebaseerd op de lokale geschiedenis of de functie van een omgeving (bijv: een muziektheater, winkelcentrum, bioscoop, enz.). Mijn werkzaamheden in opdracht zijn: ontwerpen (computer: Photoshop), begeleiden en uitvoeren van kleuradviezen en functionele beeldende kunst voor exterieur en interieur van parkeergarages, winkelcentra, woningcomplexen en gebouwen. Daarnaast begeleid ik ook projecten die door anderen ontworpen zijn. Ik heb voldoende technische kennis om te oordelen over de technische staat van ondergronden. Ook onderhoud ik het contact met de verffabrikant, het schildersbedrijf, de tegelfabrikant, de tegelzetter en andere bij het project betrokkenen. Daarnaast ben ik intermediair tussen eventuele management/projectbureaus en de opdrachtgever, betreffende de technische en de inhoudelijk informatie over het aan te brengen kunstwerk. Op de werkvloer coördineer ik - tijdens de uitvoering van een project - de werkzaamheden en begeleid daarnaast alle betrokken uitvoerenden, inclusief mijn eigen assistenten.
Ik heb kunstprojecten uitgevoerd in o.a. Etten-Leur, Deventer, Alkmaar, Rotterdam, Zutphen, Tilburg, ‘s Hertogenbosch, Den Haag, Apeldoorn en Wenen - Oostenrijk.

Zie voor een volledige opsomming mijn CV.

Als u meer (visuele) informatie over dit werk wilt ontvangen, of een toegespitst advies over uw omgeving met betrekking tot het aanbrengen van toegepaste kunst, neem dan contact op met mijn ontwerpbureau.  
 
Kijk op mijn prijslijst voor meer informatie.
Naar afbeeldingen projecten.

terug naar index pagina