CultuurHuis Babayan
projecten
kunst en natuur
Willemijn Bouman home         artist in residence – alle info         turkije         @


CultuurHuis Babayan – Cappadocië, Turkije

English versionuitgehakte ornamenten op de 200 jaar oude voorgevel van mijn huis

WELKOM

Het CultuurHuis Babayan is na een periode van 2006 tot 2017, gesloten in Turkije.

top van de pagina

 

CAPPADOCIË

Het huis staat in Cappadocië

Cappadocië is een landstreek in Turkije met surrealistische tufstenen valleien, die eeuwen geleden zijn gevormd door de vulkaan 'Erciyes'. Het 40.000 km grote gebied is nu voor een deel een nationaal park met openluchtmusea, waarin veel prachtige rotskerken staan, die dankzij het feit dat het gebied UNESCO Wereld Erfgoed is, met steun van deze UNESCO–gelden worden gerestaureerd en beschermd: Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia
Op de 1000 meter hoge Anatolische hoogvlakte, heerst een landklimaat. In de zomer geeft dit een droge warmte met koele avonden en in de winter een pak sneeuw. Toch is bewoning het hele jaar door goed mogelijk, omdat de dikke vulkanische stenen waar de huizen mee zijn gebouwd, het klimaat 'buiten de deur' houden. Als grotten niet verwarmd worden, schommelt de temperatuur gedurende het hele jaar tussen de 7 en 18 graden. Om die reden is dit gebied van oudsher bewoond.
Vanwege levendige handel op beroemde zijderoute die er passeerde heeft het gebied een rijke culturele historie.

top van de pagina

HET CULTUURHUIS BABAYAN

Het CultuurHuis Babayan bevond zich in het historische dorp Ibrahimpasa (de Griekse naam is Babayan) in Cappadocië, Centraal Anatolië in Turkije.
Het is een gerenoveerde 200 jaar oude grotwoning, waar achtereenvolgens Armeniërs, Grieken en Turken hebben gewoond.
Het huis heeft drie terrassen, een privé binnentuin en een aantal boog– en grotkamers.

Drie gedetailleerde luchtfoto's (200 Kb) van het dorp Ibrahimpasa.

Het CultuurHuis Babayan is een Nederlandse non–profit stichting en organiseert kunst en cultuurprogramma's, nu in Nederland, verzorgd door gastvrouw Willemijn Bouman en gastheer Paul Broekman..

 

Nieuwsbrieven CultuurHuis Babayan:
1 – augustus 2007,
2 – december 2007,
3 – december 2008,
4 – september 2009.
Wij laten geen nieuwsbrieven meer uitgaan.

top van de pagina
NATUUR EN CULTUUR VERKENNEN

Wandelingen gaan naar onze valleien in de direkte omgeving, met bezoek aan de beschilderde rotskerkjes. We kunnen gaan vogels kijken in het vogelpark in het zoute meer aan de voet van de vulkaan de Erciyes. Voor de meer sportieven onder ons is er paardrijden in de natuur, zwemmen in een schoon stuwmeer, en (facultatief) een ballonvlucht.
Ook worden de beroemde openluchtmusea van Göreme en Zelve bezocht. Er zijn warmwaterbronnen in Bayramhaci een zwempartij daar kan gecombineerd worden met een heerlijke bbq. In de pottenbakkersstad Avanos aan de rivier de Kizilirmak kan men heerlijke vis eten.
De dorpen Ortahisar en Uchisar hebben elk een hoge rots (kasteel) die binnendoor naar de top beklommen kan worden en een panoramisch uitzicht biedt over Cappadocië. Een bezoek aan de ondergrondse steden Kaymakli en Derinkuyu en andere is mogelijk vanuit ons huis, evenals een wandeling door de groene vallei van Ihlara.
Bekijk een fotoserie van deze tochten.

top van de pagina

KUNSTMAKEN EN DE WORKSHOPS

Het CultuurHuis Babayan is gesloten in Turkije. We gaan door in Nederland en zullen hierover informeren via deze website, email en bemiddelende residency-organisaties.
Amateurs en kunstenaars van alle niveaus en alle disciplines kunnen in de bijzondere omgeving van Cappadocië tekenen, schilderen, fotograferen, pottenbakken en vooral ook beeldhouwen in het lokaal gewonnen tufsteen wat gemaakt is van de geperste vulkanisch as. Dit lichte materiaal is uitermate geschikt om te bewerken en later eventueel naar huis te vervoeren.
Vanuit het huis loop je via ezelpaden direkt de meest bijzondere valleien in, om te gaan werken. Op wandelafstand liggen andere antieke dorpjes en men kan eindeloos dwalen in de beschaduwde groene valleien met beekjes.
Bekijk foto's van het dorp Babayan in lente, zomer, najaar en winter.
De spectaculaire omgeving van Babayan, met zijn tufstenen kegeltjes, bizarre rotsformaties, oude beschilderde kerkjes, en duiventillen hoog als kastelen, leent zich uitstekend om te tekenen en schilderen, te fotograferen en te beeldhouwen. Pottenbakken kan men in de goed geoutilleerde ateliers in de stad Avanos.

nabespreken in het atelier
schilderen op het terras
pottenbakken in Avanos

Workshop tekenen & schilderen
Ook is er de mogelijkheid tot het volgen van teken– en schilderworkshops voor beginners en gevorderden. het nemen van privéles of met een eigen project of idee zelfstandig werken, nu in Otterlo, Nederland.
De methodiek die de docente Willemijn Bouman bij de lessen en workshops gebruikt, is sinds 1993 door haar ontwikkeld voor alle nivo's van werken en geschikt voor alle disciplines en technieken. Voor informatie kunt u kijken op haar cv.

top van de pagina


'ARTIST–IN–RESIDENCE'

Het CultuurHuis Babayan is gesloten in Turkije. We gaan door in Nederland en zullen hierover informeren via deze website, email en bemiddelende residency-organisaties.

top van de paginaOVER HET ART/ECO PLATFORM CAPPADOCIËCappadocië is een cultureel en historisch gebied, nog rustig en ver weg van een hectische wereld. Daarbij is het een Werelderfgoed van Unesco.
De aanwezigheid van openluchtmusea, prachtige landschappen met honderden antieke beschilderde rotskerkjes en kloosters, bijzondere kasteelhoge duivenhuizen en historische opgravingen maken dit gebied het bezoeken waard, voor het opdoen van een unieke ervaringen. Adembenemende uitgehakte decoraties in gevels en 40.000 km2 van sculpturale vulkanische landschappen doen iedereen verbaasd staan die hier komt. Cappadocië opent zich langzaam voor de wereld –toerisme– met alle negatieve gevolgen vandien voor de natuur en de cultuurlijke omgeving.
  • Deze onbalans uit zich in overbeladen open riolen, vervuilde valleien door vrije vuildumping en het regelmatige gebrek aan goed drinkwater (klimaatverandering en wanbeleid). Sinds dit gebied toeristischer werd, is het door overvloedige consumptie/vervuiling en een ontbrekende infrastructuur om dit op te vangen zwaar belast en uit balans geraakt.
  • De Kýzýlýrmak is de langste rivier in Turkije en komt van de Zwarte Zee, passeert Cappadocië bij de stad Avanos en stroomt vervolgens verder terug naar het noorden. Deze rivier is van groot belang voor de Anatolische Hoogvlakte. Maar is nu met weinig water gevuld vanwege de vele stuwdammen en het gebrek aan regen. Afvalwater wordt op vele plaatsen in de rivier geloosd en er worden nu plannen realiseerd om vanuit deze rivier Ankara van drinkwater te voorzien...

In samenwerking met NIHAnkara (Nederlands Instituut voor Hoger Onderwijs) en KozaVisual (Onderzoek en Documentatie van het NIHA) hebben we een Platform opgezet voor waterhuishouding in Cappadocië, wat is opgestart in de NIHA–conferentie in Turkije, januari 2008. Het Art/Eco Platform Cappadocië bestaat uit kunst, ecologie en educatie en is het bewustwordingsdeel op lokatie van het Water Huishouding Cappadocië project. Ons doel is om het oplossingen voor water en afvalwater ecologisch toe te passen in deze kwetsbare vulcanische omgeving. Ons dorp Ibrahimpasa/Babayan zal het 'pilotproject'dorp worden waar de eerste technische oplossingen zullen komen. Kunstenaars met belangstelling voor deze materie hebben kunstprojecten op locatie ontwikkeld en uitgevoerd. Vanaf 2008 was Water het thema en dit heeft zich door de jaren heen verder uitgebreid:


WATER! = HELDER?   WATER! = BRIGHT?   SU! = PIRILTI?


Dit Art/Eco Platform Cappadocië is een kunstinitiatief in Turkije bestaande uit:
  • In het verleden werkte het platform met 'KozaVisual', audio–visueel onderzoek en documentaire – Een initiatief in Ankara van een groep sociaal wetenschappers en kunstenaars. Het hoofddoel van dit initiatief is samenwerking en kennisuitwisseling om de toepassing van audio–visuele middelen en ontwikkeling verder te stimuleren.
    Lokale documentaire projecten: 6–8 juli 2007, Ibrahimpasa Village Field Study I & 25–28 juli 2007, Field Study II.
    Kijk naar A Lunar Landscape, een documentaire uit 2008, gemaakt door KozaVisual over de vuil en afvalwaterproblematiek in Cappadocië.
    Organisatie door KozaVisual en NIHAnkara.

'Peri' water installation 2008 by Tina Eskilsson
'Peri' water installation 2008 by Tina Eskilsson
'Peri' water installation 2008 by Tina Eskilssontop van de pagina

terug naar indexpagina