HOME
Willemijn Bouman
beeldend kunstenaar
vormgever
home         index         vrij werk         vormgeving         workshops         turkije         prijslijst         cv         plattegrond         @OVER MIJN HOUTSNEDEN

Voorgeschiedenis:
Dit verhaal gaat over een serie houtsneden. Als drager gebruik ik stammen eikenhout van 8000 jaar oud. Deze stammen zijn in 1997 opgebaggerd uit de modderige oevers van de Waal in de Millingerwaard. Ik kreeg van de projectbeheerder van  Het Wereld Natuur Fonds toestemming om een aantal houtblokken uit te zoeken voor mijn werk. Andere stukken zijn voor onderzoek naar wetenschappelijke instellingen en musea gegaan. De resterende dertien boomstammen fungeren momenteel als monument op de locatie aan de Waal waar ze gevonden zijn.

Werkwijze:
Het hout is 'gemummificeerd' na een verblijf van 8000 jaar in de modder. Het is echter nog zeer bruikbaar voor de houtsnede-techniek, omdat het als vers hout te bewerken is. De afbeeldingen heb ik uit de kopse kanten van de stammen gegutst. Omdat het hout met de kettingzaag is afgezaagd zie je in de afdruk zowel de boomstructuur met de jaarringen, als de zaagsneden en de gegutste afbeelding.
Alle houtsneden bestaan uit twee met de hand gemaakte drukgangen, die vervolgens zijn ingewassen met koperpoeder. De binnenste afdruk is gesneden uit het blok eikenhout, de buitenste afdruk is gesneden uit een plaat multiplex.
De afbeeldingen zijn de doorsneden en bovenaanzichten van kolommen en torens van een aantal oude historische gebouwen door de eeuwen heen: Stonehenge, Parthenon, St. Pieter (Rome), Gunbad-i-Qabus, Sagrada Familia.

...deze historisch gebouwen worden 'gedragen' door hout dat ouder is dan de gebouwen zelf...

naar indexpagina