Willemijn Bouman
beeldend kunstenaar
vormgever
'Erciyes 2000' (op een regendag)
een zesluik, acryl op linnen, 2 - 6 m


prijslijst

'Erciyes 2000' is de titel van een zesluik gemaakt in dat betreffende jaar.
Al een aantal jaren werk ik aan een serie van veelluiken met de serietitel 'Erciyes': de naam van een vulkaan op de Anatolische hoogvlakte in centraal-Turkije. Deze hoge vulkaan inspireert mij tot het maken van deze schilderijenserie. 'Erciyes 1999' is af, en een serie kleinere 'Erciyes' schilderijen is nu in wording in mijn atelier in Cappadocië.
Sinds 1990 reisde ik elk jaar naar het vulkanisch gebied Cappadocië in Centraal Turkije om daar een aantal maanden mijn beeldend kunstenaarsschap uit te oefenen en sinds 2004 woon ik er permanent. Cappadocië is een surrealistisch landschap, dat eeuwen geleden is gevormd door een aantal omringende vulkanen, waaronder de Erciyes. Onder de rook van deze vulkaan werk ik in mijn atelier: een antieke rotswoning in het dorp Ibrahimpasa. Zowel dit landschap als de vulkaan vormen voor mij om verschillende redenen een inspiratiebron:
· Het landschap vanwege het sculpturale aspect,
· De vulkaan als metafoor voor kracht: dit is een belangrijke expressievorm in de persoonlijke symbolentaal binnen mijn oeuvre.

De jaarlijks terugkerende uitwerking van dit thema, in mijn atelier in Turkije, ontstaat vanuit vorm-onderzoek door herhaalde visuele verslaglegging.
De waarnemingen en ervaringen die ik genereer tijdens mijn verblijfsperiodes in Turkije worden langs deze weg met regelmaat in deze schilderijenserie vastgelegd en bewerkstelligen daarmee een ontwikkeling in mijn handschrift en beeldtaal, geinspireerd op de Turkse cultuur en de specifiek landschappelijke omgeving. Ondanks het gebruik van het landschappelijke beeld in deze schilderijenserie, is dit aspect slechts een matrix binnen mijn vorm-onderzoek, waardoor veranderingen in scheppingscondities en daardoor het beeld kunnen ontstaan.
Het schilderkunstig scheppen van een nieuwe wereld is het eindresultaat van de in werking gezette vervreemding van de waarneembare werkelijkheid, opgeroepen door dit bizarre landschap.